“Mis kasu on raamatust,” mõtles Alice, “kui selles pole pilte ega vestlusi?” Lewis Carroll

Tartu lastekirjanduse Lapsepõlve auhinna nominent 2020

“Haldja saladus” (Argo) annab lihtsalt ja selgelt baasteadmised seedimisest, jutustades loo väikesest Haldjast, kes on kogemata õe klaaskuuli alla neelanud ning tunneb selle pärast muret. Raamatus on palju ilusaid ja asjalikke illustratsioone ning kõrvalpõikena selgub üht-teist ka inglite, mõisapreilide, vaimude, hingede ja kummituste seedimisest.

žürii esinaine Eva Roos

Väike Haldjas mängis, et tal on klaaskomm. Kommid käivad ju suhu ja sealt kõhtu. Aga see ei olnud komm, vaid klaaskuul. Haldjas teadis, et kõhus ei ole selle õige koht, aga kuidas kuul kätte saada?

Haldjas ronis toolile ja hüppas seal alla, veeretas end mööda põrandat, tegi kukerpalli, tõmbas kõhu sisse ja punnitas välja… Ta ei kuulnud ega tundnud mitte kui midagi.

Aga mis siis ikkagi teha, kui oled alla neelanud midagi, mida ei tohiks? Väikese Haldja ema kirjeldab täpselt, kuidas toit meie kehas liigub, ja pildid aitavad selle mõistmisele kaasa. On küll palju keerulisi sõnu nagu kõhunääre, sapipõis, umbsool jne, aga samas on piltidel ilusti näidatud, kus mis on ja millised nad välja näevad.

Piia Tuule

Comments on: "Els Heinsalu “Haldja saladus”" (2)

  1. […] lugu on mõtteline järg Els Heinsalu raamatule “Haldja saladus”. Kui eelnimetatud loos said lapsed teadmisi seedesüsteemist, siis selles raamatus võetakse ette […]

    Meeldib

  2. […] Heisalu on kirjutanud sellest perest juba 5 raamatut: “Haldja saladus”, “Maru mõrud mandlid”, “Kuti keel”, “Lumi ja kevad” ja […]

    Meeldib

Lisa kommentaar

Sildipilv