“Mis kasu on raamatust,” mõtles Alice, “kui selles pole pilte ega vestlusi?” Lewis Carroll

Tartu lastekirjanduse Lapsepõlve auhinna nominent 2018

Piret Raua „Kõik minu sugulased“ on 9 – 12-aastastele lastele kirjutatud armas ja lõbus jutukogu poiss Aadama nii suurest suguvõsast, mida polegi võimalik kujutada tavalise sugupuuna, vaid hoopis sajajalgsena – nagu poiss ka teeb.

See raam seob kõiki muidu üldiselt eraldiseisvaid lühijutte, millest igaüks pajatab mõnest selle iseäraliku suguvõsa omanäolisest liikmest. Saame teada, et Aadamal on vanem vend Anton, kelle kõva pea ühel hetkel jalgpalliga vahetusse läheb ja sootuks ära kaob; noorem õde Mia, kes kaisuloomade uputuse eest lõpuks lausa Kuu peale peab kolima, ning pisivend Aap, kelle närimis- ja näppimisharjumuse eest terve perekond vaheldumisi kolib kord kapi otsa, kord kapi otsast alla. Ning muidugi veel igasugused kummalised vanatädid ja vanaonude pojapojad ja nii edasi, üks huvitama olemuse ja elukäiguga kui teine.

Kõik need eripalgelised lood kannavad endas armastust ja lugupidamist elu erisuste ning erinevuste vastu. Olgugi me igaüks nii veider kui tahes, õnnestugu me ettevõtmised parimal viisil või kukkugu läbi – me kõik oleme alati armastatud, meie taga on tugi, me oleme osa suuremast.

Ilus ja kauni tähendusega kontseptsioon saab ilmsiks raamatu lõpus, kui viimane jutt räägib Aadama veel sündimata pojast Sassist, kes oskab lennata, ennast nähtamatuks muuta, läbi seinte minna ning liblikaid ellu äratada. Et ta aga pole veel sündinud, siis saadab ta Aadamale sõnumeid sealt teisest maailmast, ning nende järgi poiss teab, et temastki saab tulevikus oma lastele väga hea isa ning suguvõsale hea onu, vanaisa ja vanaonu. See on soe lõpetus ja annab hea turvalise teadmise elu edasiminekust, suguvõsade kestmisest, elu jätkumisest ja järjepidevusest.

Mängulised ja tugeva absurdielemendiga lood on kirja pandud oskusliku tehnikaga, selge ja särava stiilivaldamisega. Need on armsad, heatahtlikud ja humoorikad, ja täiskasvanud lugeja jaoks hakkavad kahtlemata kaasa mängima lugude erinevad tähenduskihid, põnev alltekst ja leidlikud vihjed. Kindlasti on sellest raamatust hoopis rohkem avastada, kui lasteraamatutest tavaliselt, ning selles on midagi igas vanuses lugeja jaoks. Kuid seda ju peetaksegi väga hea lastekirjanduse tunnuseks, et see räägib omi asju nii lastele kui täiskasvanutele.

žürii esinaine Aidi Vallik

Lisa kommentaar

Sildipilv